rsg logo STRANDBEWAKING.NL
home | nieuwsvacature | foto's | @ | linksgastenboek | opleidingen | contact | webcams | extra
                                                                                                                                                                                        Nedstat Basic - Free web site statistics
Extra


                          Hier komen  dus extra onderwerpen  zoals verhalen interviews en berichten uit de kranten .
ook iets inzenden per email

                                                                                                                                          CP Nieuwvliet, 08-08-08
Dagboek 2.

 
Hallo allemaal,

Zo we zijn weer een poosje verder, tijd voor een verhaaltje. Er is de afgelopen weken weer veel gebeurd. Het lijkt allemaal niet op te houden, wat een seizoen.. Maar we weten in ieder geval we dat we hier niet voor niets zitten!

De afgelopen weken is het toch wel lekker weer geweest. Op de camping zijn er weer een aantal nieuwe mensen, die ook erg leuk meedoen met de groep! J Het is nog steeds erg gezellig.

Afgelopen vrijdag hebben we KNRM oefening gehad. Het begon allemaal erg leuk en goed. Jammer genoeg gebeurde er daarna iets niet zo leuks, ons bootje kwam onder de neus van de Winifred terecht. En had dus behoorlijk wat schade.. Mja eigenlijk was het doel ervan om nu toch maar een nieuwe gele boei in de zee te krijgen, aangezien de Sea Blue weg is. Helaas is dit niet gelukt.. Volgende keer meer geluk..

((Gelukkig kregen wij afgelopen dinsdag het goede nieuws dat meneer Schrier ons bootje ’s middags terug zou komen brengen!! Dat is dan ook gebeurd, en hij is weer in de oude staat! Joepi!!))

Diezelfde avond is er nog iets gebeurd wat niet bij de oefening hoorde. Paula had ook wel eens zin om in een heli te zitten. Aangezien ze er al twee had gemist op het strand.. Paula schrok erg en werd onderkoeld. Via de C2000 kreeg de Winifred te horen dat de heli zou landen. Paula ging hiermee richting Knokke, gelukkig mochten wij haar de volgende avond al weer verwelkomen op de camping. Want ze moest naar één nachtje blijven ter observatie.

Twee dagen later hadden we bijna een containerschip van 306 meter op het strand tussen Nieuwe Sluis en Breskens. Wouter de Jonge kwam met dit bericht, in eerste instantie dachten we dat het om een klein schip zou gaan. Toen we even later onze verrekijkers erbij pakten zagen we wat voor gigantisch schip het was!! Iedereen dacht dat het schip op het strand zou komen, omdat hij er recht op af ging. Gelukkig had hij het anker op tijd uitgegooid en kwam uiteindelijk alles goed. De 4 sleepboten die vanaf Vlissingen onderweg waren hebben geen werk meer hoeven leveren. Dit alles was toch wel eventjes spectaculair!!

Op 31 augustus is er een reanimatie bij de Piraat (Cadzand-Bad) geweest. Wederom is er zeer goed werk geleverd!! Helaas mocht dit alles niet baten en is deze man per plaatse overleden.

Van post 20 waren er 4 mensen ter plaatse, onze 33, en twee vrijwilligers van Nieuwvliet waren naar het ongeval toegegaan.

Dezelfde avond hebben we op Nieuwvliet een evaluatie gehad.

Marcel en Claudia zijn ook weer aanwezig op campina Wielewalia. Marcel heeft bij de Koedam zijn eigen leven gegeven voor twee zielige kinderen. Zelf kwam hij helemaal gekwetst uit het waren. Dit had hij er allemaal voor over, de kinderen kwamen veilig aan de kant. We mogen hem een echte held noemen!!

Afgelopen weekend hoorde we tijdens het varen een rare tik in ons bootje. Meneer Schrier is ons bootje komen halen. We kregen de Schoneveld, deze boot deed het erg goed. Tot dat……

Woensdagavond deden we een natte oefening, Bas O en Joris zaten op de boot. Helaas ging deze weer kapot… (Gezonken schip!!) Meneer Schrier kwam donderdag deze boot weer halen. Hij bracht gelukkig het goede nieuws mee dat ons bootje morgen terug komt!! :-)

Gisteren hebben we een hele grote sprinkhaan in de post gehad! Het beest was wel 7 centimeter lang(genaamd 33), we hebben hem eventjes een dagje in een potje gehouden. Daarna hebben we hem vrijgelaten in de douche toen Jan Henk eronder stond  :-).

Dit was het wel weer, we gaan nog maar een een aantal uren kijken naar een leeg strand met regen. Misschien krijgen we nog wel iets mee van Rescue Vlissingen.

Aanstaande zaterdag zijn de visserijfeesten, hopelijk is het dan wat beter weer..

Groetjes vanaf Nieuwvliet, Irene
                                                                                  CP Nieuwvliet, 18 juli 2008

Hallo allemaal,

 De eerste 2.5 week van het seizoen zitten er al op, wat gaat het toch hard.
Ondanks het niet al te mooie weer is er al erg veel gebeurd!

De eerste vier dagen werd er iedere avond hard gewerkt aan onze nieuwe grote(!!) kooktent, Toen hij uiteindelijk stond was het resultaat ook erg mooi. We hebben een aparte keuken, en woonkamer. Het is wel handig om wat meer leefruimte te hebben.

De eerste week was alleen Cadzand en Nieuwvliet open, er is niet veel gebeurd. Het was die week nog best lekker weer, dus dat was wel erg leuk. Een goed begin van het seizoen dacht ik zo!

De tweede week gingen de andere strandposten open, op de camping werd het drukker. En natuurlijk ook gezelliger. We gingen gezamenlijk eten, want de eerste week was dat nog niet mogelijk i.v.m. de kooktent. De 63 kreeg meteen proberen, bizar dacht ik zo met zo een mooie nieuwe boot! De Koning Spaans kwam als vervangende boot, maar ook daar bleek van alles mee mis te zijn. Woensdag hebben ze een weer een andere boot gekregen, diezelfde dag kregen we de melding dat ook deze motorproblemen heeft.. Wat een drama! Maar er is niets aan te doen dus we blijven ondanks alle problemen met de 63 positief! J Want ja, we moeten natuurlijk wel trots zijn op ons museumstuk!!

De 33 heeft ook wat kleine probleempjes gehad, maar die zijn gelukkig allemaal opgelost, 
daar zijn we uiteraard enorm blij mee!

 Op het gebied van EHBO zijn er al een aantal ernstige gebeurtenissen geweest. Op 12 juli was er achter de duinen bij post 50 een ongeluk gebeurd met een jongetje wat in een vijver was gevallen. Toen twee van onze postbemanning van post 50 aankwamen was het jongentje ( zoals ze hoorde zeggen) al beademd. Er kwam een heli ter plaatse en twee ambulances. Uiteindelijk werd het kind afgevoerd met de ambulance en ging de hele zonder het kind terug naar zijn ‘huis’. De andere dag hoorde we dat alles goed ging met het kind en dat hij weer gewoon thuis was.

Op 13 juli was er op een camping iemand met hartklachten ook hier zijn twee bemanningsleden van post 40 heengegaan. Deze man is afgevoerd met een ambulance.

Op 14 juli was er een jongentje die een kuil had gegraven in de duinen onder het zand bedolven. Nadat het kind door twee van onze postbemanning van post 40 is gereanimeerd ( +AED) is het kind met de heli meegenomen naar Brugge met hartslag. Helaas kregen wij op 14 juli te horen dat het kind toch is overleden. Nogmaals onze complimenten hoe onze meiden van post 40 te werk zijn gegaan, want dit was natuurlijk echt klasse! Op de plaats van het ongeval is het erg druk, er komt veel pers op af. We hebben van de politie waarschuwingsetiketten gekregen om zodoende mensen te waarschuwen dat kuilen graven erg gevaarlijk kan zijn. En nu zelfs weer een leven heeft gekost.

 Ook zijn er nog twee ongelukken gebeurd met onze collega’s. Tamara ( nieuw) heeft haar tweede werkdag op Nieuwvliet haar middenhandsbeentje van haar hand gescheurd. Ze zit vijf weken in de gips. Dit is natuurlijk erg balen, want werken zit er nu niet meer in. Wij wensen haar natuurlijk erg veel succes met het herstel.

Ook heeft Marije een ongeluk gehad, bij het in de boot gaan bij post 20 heeft ze haar knieschijf verdraaid. Ze is met een ambulance naar Terneuzen gebracht. Daar werd haar verteld dat ze 3 weken in de gips moest. Afgelopen maandag moest ze terug voor controle, ze kreeg te horen dat het 6 weken gips werden! Dit is natuurlijk helemaal niet leuk, maar gelukkig blijft Marije positief. En zit ze nog steeds gezellig bij ons op de camping
Wat wij natuurlijk allemaal erg leuk en dapper vinden!

 Woensdag had de 63 weer problemen( het is al niet eens meer bijzonder!) ’s Avonds zijn we naar de ambulance geweest. Dit was leuk en leerzaam, we hebben gezien waar dat alles ligt in de ambulances
en we hebben een aantal demonstraties gezien.

Donderdag hebben we een training gehad over het gebruik van de zuurstof. Anton heeft deze avond gegeven als een echte biologieleraar die al 40 jaar voor de klas staat.

 Vrijdagavond 25 juli is het KNRM Cadzand, dinsdagavond 12 augustus is het KNRM Breskens, 16 augustus is het STA zwemmen, de afstanden zijn dit jaar 3, 5 en 10 kilometer. 23 augustus is het strandexamen.

 Op de camping loopt alles zoals het hoort, er zijn dit jaar veel nieuwe mensen, dit is fijn want dit jaar komen er veel oudere niet weer. Dit is erg jammer want we missen ze natuurlijk wel;), maar met nieuwe mensen is het natuurlijk ook super leuk. Iedereen helpt goed mee, op de camping maar ook zeker op het strand. Dit jaar zijn er wat nieuwe regeltjes ingevoerd in de strandposten, die wel degelijk effect hebben.

 Zo dit was het denk ik wel zo, een nader bericht volgt!;)

Hopelijk tot snel in het Zeeuwse land! Iedereen is natuurlijk welkom, wil je mee eten geef je dan wel op tijd op bij onze eigen kookchef Nynke! Hoe meer mensen hoe meer gezelligheid!!

Groetjes vanaf Nieuwvliet, Irene


De geul  bij nieuwvliet wordt minder diep


NIEUWVLIET - De geul op het strand bij Nieuwvliet wordt voor het zomerseizoen iets minder diep gemaakt. Dat zegt wethouder J. Provoost van Sluis, tevens vice-voorzitter van de Gebiedscommissie West-Zeeuws- Vlaanderen.
Een en ander is volgens hem vorige week in de gebiedscommissie besloten, dus nog voordat vrijdag de ponyruin Amor wegzakte in het drijfzand van de verdiepte geul op het strand bij Nieuwvliet. De geul is uitgediept om het zeewater weer in de Verdronken Zwarte Polder te laten stromen.

De gebiedscommissie kwam tot het besluit op verzoek van de vereniging van recratieondernemers Recron en manege Hippo d’Or uit Nieuwvliet en de ondernemersvereniging Nieuwvliet. De ondernemers wezen er in een brief op dat het strand onveilig geworden was. ’Wij vinden deze geul niet kind- en gezinsvriendelijk, maar levensgevaarlijk. De Zwingeul in Cadzand is met laag water ook droog en gemakkelijk als wandelaar of met een paard over te steken. In de geul bij de Zwarte Polder hoef je dat niet te proberen want deze geul heeft zelfs met laag water een diepte van meer dan een meter.’

„Ik kan me voorstellen dat het schrikken was wat er vrijdag gebeurde met de ponyruin“, zegt Provoost. Het ondieper maken van de geul zal volgens hem echter niet zo heel ingrijpend zijn. „Dat kost een heleboel geld en bovendien willen we het schor in stand houden. We hebben overleg gehad met het waterschap en ik heb begrepen dat er een passage voor de ruiters door de geul gemaakt zal worden, waar ook voetgangers gebruik van kunnen maken. Je moet dan denken aan een talud en het terugstorten van een deel van het zand. Het is een compromis. Bovendien zal als gevolg van verzanding de geul vanzelf ondieper worden.“ Provoost wijst er op dat mensen ook hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen en niet de gevaarlijke plaatsen moeten opzoeken.

Voor voorzitter M. Rijk van de ondernemersvereniging Nieuwvliet gaat het allemaal niet ver genoeg. „Natuurlijk onderschrijf ik de woorden van Provoost als hij het heeft over het instandhouden van het schor. Ook de ondernemers vinden dat de natuur behouden moet blijven. Ik vraag me alleen af of die geul drie meter diep moet zijn.“

Onderbroken

Rijk zegt dat de ondernemers nooit iets is gevraagd. Een geul met een diepte van vijftig centimeter is volgens hem genoeg. „Ik ben al blij dat er nu wordt ingezien dat er iets fout is gegaan. Maar ik hoop dat de gebiedscommissie gaat inzien dat er meer dan twee meter zand in die geul moet. De doorgaande verbinding van Nieuwvliet naar Cadzand is nu onderbroken. De recreant is nu beperkt in zijn of haar mogelijkheden.“

De ondernemersvereniging heeft ook gevraagd om een leuning aan de vlonder die loopt vanaf de de overgang bij camping Pannenschuur tot aan het strand voor de Verdronken Zwarte Polder. De vlonder is volgens de ondernemers gevaarlijk hoog geworden. Volgens Provoost komt de leuning er.

bron : pzc                     
Naar boven!


Paard zakt weg in drijfzand


               
NIEUWVLIET - Was het zijn leeftijd of het vertrouwen in de mens? De ponyruin Amor bleef buitengewoon rustig tijdens de reddingsactie die gisteren rond het middaguur werd opgezet nadat hij was weggezakt in het drijfzand op het strand bij Nieuwvliet. „Dit heeft hem zeker zijn leven gered“, was de stellige reactie van dierenarts M. van de Vijver uit IJzendijke.

De in het drijfzand gevangen ponyruin Amor bleef tijdens de hulpactie op het strand bij Nieuwvliet buitengewoon rustig, wat volgens een dierenarts achteraf zijn redding is geweest. foto Wilma Valk ©
M. van der Woude van een camping in de buurt waarschuwde de brandweer en de reddingbrigade van Cadzand. „Ik heb zelf paarden en weet wat er dan moet gebeuren. Zoiets hadden we al geruime tijd verwacht. Een paard, een kind - na het verdiepen van de geul is het hier levensgevaarlijk geworden.“

Amor (30) is eigendom van toeristen uit het Duitse Wuppertal die op manege De Vallei bij Sluis verblijven. „Ze reden met zijn vieren naast elkaar“, weet van der Woude. „Twee zijn er goed doorgekomen, eentje kon zichzelf bevrijden en de laatste zakte er helemaal in. De verraderlijke plekken zijn hier niet te zien. Daardoor is het hier zo gevaarlijk.“

Borden

„De borden die er nu staan zijn misschien te onduidelijk“, bevestigt F. Moens van de brandweer Sluis. Hij vindt dat de borden in overleg met de gemeente Sluis en waterschap Zeeuws-Vlaanderen moeten worden aangepast en dat er duidelijke teksten op moeten komen.

Iedereen was het erover eens dat het onfortuinlijke avontuur van Amor dramatisch had kunnen aflopen. „Ongelooflijk zoals het paard dit heeft doorstaan. Hij heeft haast een vol uur in het koude slik gelegen“, aldus Van de Vijver. „Ik zal later op de dag nog even kijken hoe het met hem is gesteld. Vooral zijn stofwisseling moet gecontroleerd worden. Om de spieren op gang te helpen, heb ik hem na zijn bevrijding nog even laten stappen.“

Amor kreeg ook medicijnen tegen een shock. Hierop reageerde hij volgens Van de Vijver bijzonder goed. „Het is goed dat het paard niet heeft gevochten. Dan zou hij kansloos zijn geweest.“ Amor was gistermiddag terug in de manege bij zijn eigenaren.
                                                                                                                       Naar boven!         
Natuurgeul Nieuwvliet moet dicht

De ondernemersvereniging wil dat er nu
echt actie wordt ondernomen tegen de
natuurgeul op het strand.

De ondernemersvereniging Nieuwvliet
heeft bij de aanleg geprotesteerd
omdat ze dachten dat de geul
gevaarlijk zou zijn voor kinderen en
dieren. De geul lijkt onschuldig, maar
bestaat voor een deel uit drijfzand.

Vrijdagmiddag was het raak, een paard
is tot zijn middel in de natuurgeul
weggezakt.

bron : omroep zeeland     
                                                                                                                                                      
                                                                                                                                          
Naar boven!

Parkeren aan kust wellicht gratis

door Frank van Cooten

SLUIS - Als de Sluise gemeenteraad volgende week donderdag akkoord gaat, hoeven automobilist vanaf vrijdag 3 februari niet meer te betalen voor een parkeerplaats aan de kust. Het dagelijks gemeentebestuur wil betaald parkeren vanaf Nieuwvliet tot aan Retranchement - inclusief het parkeerterrein van het bezoekerscentrum en langs Boulevard de Wielingen in Cadzand-Bad - tot 1 april afschaffen. Uit een evaluatie blijkt dat betaald parkeren in de wintermaanden aan de kust helemaal niet nodig is. Er is nauwelijks of geen parkeeroverlast aan de kust tussen oktober en april. Het college stelt de raad daarom voor het parkeren aan de kust in de winter vrij te geven. De parkeerautomaten worden afgedekt om vandalisme te voorkomen. Het tijdelijk bevriezen van het betaald parkeren kost de gemeente ongeveer 24.000 euro aan parkeeropbrengsten.

Oostburg

Behalve het parkeren aan de kust is ook het betaald parkeren in Oostburg tegen het licht gehouden. Om langparkeerders te weren, staan vanaf 1 mei 2004 parkeermeters aan de Burgemeester Erasmusstraat, op het Ledelplein en op de Markt. De Vereniging Ondernemend Oostburg vroeg vorig najaar om de meters in het winterseizoen af te dekken, omdat er anders ’geen hond’ meer naar het Oostburgse centrum komt. De winkeliers baseerden zich op ervaringen van het vorige winterseizoen. Volgens het college is echter op basis van bezettingscijfers de conclusie gerechtvaardigd dat de betaalde parkeerplaatsen voornamelijk door de eigen bevolking wordt gebruikt. „Er wordt dus in een behoefte voorzien.“ Burgemeester en wethouders concluderen dat de betaalde parkeerplaatsen toch relatief veel worden gebruikt, ondanks de aanwezigheid van ruim voldoende gratis parkeerplaatsen in de directe omgeving van de winkels.

In het kader van de evaluatie is onlangs opnieuw gesproken met de Vereniging Ondernemend Oostburg. Ook het verenigingsbestuur vindt het een groot voordeel dat de klanten hun auto voor de winkel kunnen parkeren. Ook zijn ze bang dat bij het opschorten van het betaald parkeren in de winter het personeel (de langparkeerders) de parkeerplaatsen weer innemen.

Ook is volgens het college duidelijk dat het halveren van het parkeertarief geen oplossing is om het aantal lege parkeerplaatsen te verminderen. Het bestuur van de ondernemersvereniging kwam daarom met een alternatief voorstel. In de Burgemeester Erasmusstraat en op het Ledelplein zou betaald parkeren blijven gelden en de auto op de Markt neerzetten is in de winter gratis.

Desolaat

Niet alle leden van de ondernemersvereniging kunnen zich echter in het voorstel van het bestuur vinden. Winkeliers stellen dat veel betaalde parkeerplaatsen in de winter leeg blijven waardoor met name de Markt en het Ledelplein een desolate indruk maken. En die indruk tast de sfeer in het centrum aan.

De raad moet donderdag 2 februari maar een oordeel geven en een keus maken, vindt het college. Doorgaan met betaald parkeren omdat het systeem aan de verwachtingen voldoet of opschorten tot 1 april vanwege de maatschappelijke weerstanden.

Naar boven!


Drie Belgen gered van zinkend jacht

door Raymond de Frel

CADZAND-BAD - Medewerkers van reddingsboot De Zeemanshoop uit Breskens hebben gisterochtend ter hoogte van Cadzand-Bad drie Belgen gered van een zinkend motorjacht.

Tijdens de reddingsactie raakten één opvarende en twee medewerkers van de reddingsboot te water, omdat het jacht in rap tempo naar de zeebodem zonk.

De oudste opvarende, die met zijn zoon en kleinzoon op de boot zat, is met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis in Vlissingen gebracht.

De Zeemanshoop van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) kreeg om elf uur een melding van een zinkend schip in vaarwater De Wielingen, tussen Cadzand-Bad en Westkapelle. Sportvissers zouden de drie opvarenden uit De Klinge van het schip hebben gehaald.

„Maar toen we bij het jacht aankwamen, bleek alleen een jongen van een jaar of vijftien door de vissers gered. Zijn vader en opa probeerden zelf nog water weg te pompen, maar dat lukte niet“, vertelt schipper H. de Lobel van De Zeemanshoop.

De KNRM zette vervolgens zelf pompen in om het bootje voor zinken te behoeden, maar dat bleek tevergeefs. „Precies op dat moment zonk de boot helemaal. We konden de jongste van de twee nog net bij zijn kladden grijpen, maar de oudste opvarende ging samen met twee mensen van De Zeemanshoop overboord. We hadden ze binnen vijf minuten aan boord van de reddingsboot, maar de lichaamstemperatuur van de oudere man was in die korte tijd al gedaald tot 34 graden. Hij is daarom naar het ziekenhuis gebracht“, aldus De Lobel.

Het half onder water gelopen jacht werd vervolgens door bergingsdienst Multraship geborgen en naar de haven van Breskens gebracht

                                                                                                                                       Naar boven!


Artikel vanaf www.hvzeeland.nl

De strandwacht in de gemeente Sluis is uit-

besteed aan een externe organisatie. Deze organisatie is RSG Safety. Al jaren verzorgd deze Groningse organisatie de bewaking van de stranden in de gemeente Sluis. De drie grootste kustplaatsen in deze regio zijn Cad-zand-Bad, Nieuwvliet en Breskens. In totaal beschikt deze organisatie over vijf strand-wachtposten die tussen de plaatsen Cadzand-Bad en Breskens gelegen zijn.

 

RSG Safety beschikt over diverse reddingsboten. Twee daarvan zijn van het type Rescue III, een boot die is ontwikkeld door Reddingsbrigades Nederland. Verder gebruikt deze organisatie moderne middelen zoals de Automatische Externe Deffibrilator (A.E.D).

 

De bewaking vindt elk jaar plaats in het Pinksterweekeinde en acht weken in de maanden juli en augustus. Vrijwel elk jaar worden nieuwe strandwachten ge-

zocht. Men is welkom vanaf zestien jaar.

 

Aankomend strandwachten moeten overigens wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo met men beschikken over het diploma A van Reddingsbrigades Ne-

derland of het ILS diploma Lifeguard.

 

Meer informatie vindt u op http://www.strandbewaking.nl/. U kunt ook e-mailen naar info@strandbewaking.nl of uw vraag per post versturen: RSG Safety, postbus 669, 9700 AA in Groningen.                                                          


VIA kandidaten geslaagd

Klik voor een grotere afbeeldingVoor het zwemmend redden kennen we het allemaal de opleiding tot zweminstructeur A binnenwater, kortweg ZIA-b. Jaarlijks zijn er vele leden die zich met veel enthousiasme opgeven voor deze zeer leerzame opleiding. Hoe anders is het helaas gesteld met het varend redden.
Met veel moeite kunnen mensen warm gemaakt worden voor de opleiding tot varend redden instructeur A binnenwater, (VIA-b).

Theo Ros en Edwin Sloots van de Apeldoornse Vrijwillige Reddingsbrigade en Frans Eggink, Annemieke Vliegen en Gerlof Wijnja van Reddingsbrigade voor Deventer en Omstreken meldden zich aan voor deze opleiding en na een spannend maar goed verlopen examen zijn zij allen geslaagd.
GEFELICITEERD!                                                                                                                                              

Artikel uit Provinciale Zeeuwse Courant van 13-09-2005

Gouden Wimpel voor Sluis
Hard werken aan
schoon strand

door Frank Gijsel

NIEUWVLIET - Als de wind uit het noordwesten komt en er veel mensen komen zonnen, worden soms wel zeven containers troep afgevoerd van het strand in Sluis. Het is niet voor niets dat het strand is uitgeroepen tot schoonste strand van Nederland. Om een dergelijke prestatie te leveren, is een gedreven team dagelijks aan de slag.

Piet en paul Michielse Voor Piet Michielse (rechts) en zijn zoon Paul is de onderscheiding voor het schoonste strand een kroon op hun schoonmaakwerk.
(foto Camile Schelstraete ©)

Voor Piet Michielsen en zijn mannen van het strandexploitatiebedrijf, dat al sinds 1971 instaat voor de reiniging van het strand, is de onderscheiding een grote eer. „Het was al een schitterend resultaat om uit ruim tweehonderd stranden genomineerd te zijn voor de prijs. Toen bleek dat we de Gouden Wimpel hadden verdiend, gaf dat een perfect gevoel van trots. Het is een kroon op ons werk. Hoe dichter we vrijdag na de prijsuitreiking weer terug bij huis kwamen, hoe groter de blijdschap werd“, vertelt Michielsen. „We ontvingen talloze felicitaties.“

Iedere avond rond de klok van acht uur, als de badgasten vertrokken zijn, is zijn team in de weer. „We maken de hele strook vanaf Breskens tot aan ’t Zwin elke dag schoon. Zo’n vijftien kilometer in totaal. Dat vergt een goede planning. Als we gunstige weersvoorspellingen horen, die een grote hoeveelheid gasten lokken, nemen we extra maatregelen. We beschikken over twee machines van Franse makelij voor het weghalen van het grof vuil, dat grotendeels aanspoelt. Vooral bij noordwestenwind halen we grote hoeveelheden afval van het strand. Bij aflandige wind is het aanbod, dat vooral uit zeewier bestaat, veel minder. Ook in het zomerseizoen, als het strandbezoek toeneemt, is er meer afval. Er zijn dagen bij dat we zeven containers met elk een kleine tien kubieke meter afval laten afvoeren door de gemeente“, vertelt hij.

Zeef

Een derde machine (ruim twee meter breed) met de toepasselijke naam Beachcleaner, zet een groot mes in het zand en rolt de bovenste laag over een trillende zeef. Het zand wordt er af getrild en al het afval verdwijnt in een container aan het eind van de machine.

„Om alles in goede banen te leiden, zijn vijf mensen in de weer, want alle 450 vuilnisbakken worden ook dagelijks geleegd. Een fors karwei. We streven ernaar op plekken waar veel mensen aanwezig zijn meer dan één keer per dag de zakken leeg te maken.“

Voor de toekomst hoopt Michielsen de ereprijs te continueren. „Veere deed het goed. Wij doen het beter. Het is een zware klus, maar we zullen ons uiterste best blijven doen voor een schoon strand. We gaan de uitdaging aan. Dat verdienen onze trouwe gasten toch.“

De strandwachten, de Stichting Strandexploitatie Walcheren en inwoners van Oostkapelle vinden dat zij ook erkenning hebben verdiend. Ze vinden het jammer dat er geen prijs is voor het echte schoonste strand van het land. Het strand in Oostkapelle is dit jaar driemaal bezocht door een inspectieteam van Stichting Nederland schoon. Alle keren was er op het strand geen zwerfvuil te vinden en Oostkapelle haalde daarom elke keer de hoogste score, vijf punten. Geen enkel Noordzeestrand in Nederland haalde dit resultaat.

Sluis kreeg toch de Gouden Wimpel, omdat de gemiddelde score van álle stranden binnen een gemeente bepalend is voor de uitslag.

 

ingezonden verhaal

                                                                                                                                                   26-08-2000

 

Een dagje stappen met Bas en Hilde

 

Op zaterdag gaan Bas en Hilde altijd stappen met leden van hun studentenvereniging “Goudlokjes”. Hilde kamt dan haar haar naar links met een scheiding rechts en Bas kamt zijn haar naar rechts met een scheiding links. Omdat het redelijk veel moeite kost je haar mooi glad te houden, smeren zij een kleine hoeveelheid slijm in hun haar en om het geheel compleet te maken draagt Hilde knipjes in haar haar en Bas heeft een elastiekje aan het einde van de bos haar die aan de rechterzijde van zijn hoofd zit. Als zij gaan stappen, beginnen ze aan de duinzijde waar de straat loopt, omdat, als ze aan de zeekant gaan lopen, hun haar in de war waait, waardoor het haar van Hilde eventueel naar rechts en het haar van Bas eventueel naar links zou kunnen waaien en dit heeft gevolgen voor later, want Bas en Hilde denken dat, als dit zou gebeuren, hun kinderen verward haar zouden hebben, waardoor zij waarschijnlijk niet bij de o zo belangrijke studentenvereniging “Goudlokjes”zouden mogen en dat zou slecht zijn voor de reputatie van Bas en Hilde.

Het eerste café waar ze beginnen is “Parkzicht” omdat ze het gevoel hebben dat ze hier echt geaccepteerd worden; hier blijven ze hangen tot 23.00 en daarna gaan Bas en Hilde verder op de tandem. Zij fietsen dan “op z’n gemakjen”door  naar “de Ploeg”; zij fietsen in een langzaam tempo om ervoor te zorgen dat hun haar (precies !) hetzelfde blijft zitten als toen ze thuis weg gingen.

Eenmaal bij “de Ploeg”aangekomen blijven zij buiten staan; dit i.v.m de eventuele geluidssterkte die hun haar door de war kan doen trillen.

Meestal hebben zij van het vele fietsen honger gekregen en om hun honger te stillen, eten zij (w)ulken, die extra bevordelijk zijn voor de hoeveelheid slijm  waarmee zij hun haar behandelen. Hilde eet dan met de vork in de linkerhand en Bas houdt zijn vork in de rechterrhand; de (w)ulken houden zij vast met in een steriel gaasje om eventuele bacteriën  te voorkomen die hun haar in de war kunnen brengen.

Nadat Bas en Hilde gegeten hebben “de Ploeg”, fietsen zij weer “op z’n gemakjes”door naar de “Joy”, waar zij als afsluiting van de avond “hambûhû  met mûhû  eten. Na het eten van deze hambûhû met mûhû fietsen zij weer naar huis; het is dan 24.00 . Eenmaal thuisgekomen, duiken zij direct in bed, want ze moeten ’s morgens weer om 9.00 naar de kerk; ze gaan natuurlijk wel naar bed met een slaapmuts op. Hilde ligt aan de linkerkant van het bed en Bas aan de rechterkant; ook dit weer i.v.m hun haardracht. Bas draagt een lange onderbroek en Hilde een nachtpon waarin zij het best kunnen slapen.

Welterusten Bas en Hilde


© rsg-safety